Bitcoin-bedrijven, crypto-uitwisselingen kunnen nu opereren in Hawaï

Hawaii zal 12 crypto-bedrijven toestaan om zonder vergunning te werken als onderdeel van een tweejarige pilot.

In het kort

  • Hawaii heeft Gemini, ErisX, BitFlyer, River Financial en acht andere cryptocurrency bedrijven laten werken zonder geld zenderlicenties.
  • De bedrijven toonden aan dat ze „het essentiële kapitaal, de financiële en technische expertise hadden om zaken te doen in de staat“.
  • Eerder, in 2017, had Hawaii hoge eisen gesteld aan crypto bedrijven, die hen uit de staat verdreven.

In een poging om crypto-bedrijven terug te lokken naar de eilandstaat, heeft Hawaii 12 cryptokantoren toegestaan om te opereren zonder geldzenderlicenties, waaronder Robinhood Crypto, Gemini, ErisX, BitFlyer, en upstart River Financial.

De bedrijven nemen deel aan een tweejarig proefprogramma dat wordt uitgevoerd door het Digital Currency Innovation Lab van Hawaii in samenwerking met de Hawaii Division of Financial Institutions (DFI).

Per de pilot, aangekondigd in maart, geselecteerde bedrijven die zouden kunnen aantonen dat ze „de essentiële kapitaal, financiële en technische expertise hebben om zaken te doen in de staat,“ volgens een persbericht.

De piloot zal helpen „gids wetgeving en bepalen van de toekomst van de digitale valuta-activiteit in Hawaii,“ zei Hawaii’s ministerie van Handel en Consumentenzaken.

„We zijn erg blij dat we een van de eerste Bitcoin Profit-bedrijven zijn die legaal in de grote staat Hawaï opereren. Dit is een enorme mijlpaal op het gebied van regelgeving“, zegt River Financial CEO Alex Leishman in een verklaring.

Het is al lang mogelijk voor crypto-bedrijven om licenties voor geldtransmissie te verkrijgen. Maar in 2017 stelde de eilandstaat hoge eisen aan dergelijke bedrijven: Om in Hawaï te kunnen opereren, moesten crypto-bedrijven een gelijke hoeveelheid fiat valuta (d.w.z. Amerikaanse dollars) aanhouden als in crypto (zoals Bitcoin).

Het idee was om de consument te beschermen in het geval van bijvoorbeeld een hack, maar het maakte het voor crypto-bedrijven onbetaalbaar om in de staat te opereren.

„Dit beleid is duidelijk onhoudbaar. Geen digitale valuta business – en eerlijk gezegd, geen commercieel levensvatbare business waar dan ook – heeft het kapitaal om elke klant bitcoin aan te vullen met overbodig onderpand in dollars,“ zei Juan Suarez, een advocaat voor Coinbase, in een blogpost in 2017.

De „regulatory sandbox“ betekent dat crypto-bedrijven nu kunnen werken zonder deze eis.

Joel Edgerton, COO van bitFlyer USA zei in een verklaring: „We zijn blij om samen te werken met de staat Hawaï om onze diensten van wereldklasse hier te brengen. Nu hebben de inwoners van Hawaï toegang tot een vertrouwde, gelicentieerde beurs om hun Bitcoin en cryptocurrency handel te ondersteunen“.